איך לתכנן חללי עבודה שמעודדים עבודת צוות ושיתוף פעולה

עבודת צוות ושיתוף פעולה הן אבני היסוד עליהן כל ארגון מצליח בונה את המנגנון שלו. תכנון וביצוע נכון של חללי עבודה במשרד מסייע בהגברת היעילות והשיתופיות של העובדות והעובדים, ובכך מחזק את הקשר שלהם אל מקום העבודה ובין האחת אל השני. אז איך עושים את זה?

תכנון מרחבי עבודה פתוחים

מרחבי עבודה פתוחים משחקים תפקיד מרכזי בעידוד עבודת צוות ושיתוף פעולה. חללים פתוחים מאפשרים לעובדים לראות ולהראות, או בפשטות – להיות נגישים זה לזה. הדבר מקל על תקשורת בלתי פורמלית ושיתוף רעיונות בזמן אמת.

כשאנשים יושבים יחד באותו מרחב, נוצרת לרוב סביבת עבודה המעודדת חילופי דעות והתייעצויות מיידיות, מה שמחזק את תחושת השייכות והצוותיות בקרב העובדות והעובדים.

עם זאת, חשוב לזכור כי חללים פתוחים יכולים לעיתים להיות רועשים ולהסיח את הדעת. כדי להתמודד עם אתגר זה, מומלץ לשלב בחלל העבודה פתרונות אקוסטיים, כמו מחיצות דקורטיביות או תקרות סופגות רעש. כך ניתן לשמר את היתרונות של מרחב פתוח, תוך שמירה על סביבה המאפשרת ריכוז ועבודה יעילה.

שילוב אזורים פרטיים בתוך חלל משותף

בהמשך לכך, ובפרט בארגונים המאופיינים בישיבות צוות ובפגישות וירטואליות רבות, לצד החללים הפתוחים חשוב לכלול גם אזורים פרטיים בתוך המשרד. אזורי עבודה פרטיים מאפשרים לעובדים לקיים פגישות קטנות, לנהל שיחות פרטיות, או פשוט להתרכז במשימות שדורשות שקט. תכנון נכון של משרדים כולל שילוב מאוזן בין חללים משותפים ואזורי פרטיות, כך שכל עובדת ועובד יוכלו לבחור את הסביבה שמתאימה להם ביותר לפי המשימות שעליהם לבצע.

השילוב בין חללים פתוחים ופרטיים יוצר דינמיות במשרד, ובכך מאפשר לעובדים לעבור בין סביבות שונות בהתאם לצרכים שלהם. גישה זו מעודדת עבודת צוות, שכן היא מאפשרת לעובדים לעבוד יחד בקלות ובנוחות, ובמקביל שומרת על אפשרות לפרטיות כאשר הדבר נדרש.

עיצוב שמקדם אינטראקציה בלתי פורמלית

חללי עבודה שמעודדים שיתוף פעולה נוטים לכלול אזורים שמעודדים אינטראקציות בלתי פורמליות. מטבחים משותפים, פינות קפה ואזורי ישיבה נוחים הם מקומות שבהם עובדות ועובדים יכולים להיפגש באופן טבעי, לדבר על רעיונות ולהכיר זה את זו טוב יותר. אינטראקציות אלו יכולות להוביל ליצירת שיתופי פעולה חדשים ולהגברת היצירתיות.

בנוסף, תכנון אזורים אלו כך שיהיו נעימים ומזמינים משדרג את חווייתם של העובדות והעובדים במשרד. כאשר הם מרגישים בנוח לשהות באזורים אלו, הם נוטים לבלות בהם יותר זמן, מה שמוביל לחיזוק הקשרים החברתיים ולהגברת תחושת השייכות לארגון.

שולחנות עבודה משותפים

שולחנות עבודה משותפים (Hot Desking) הם מגמה עולמית שתופסת תאוצה גם בישראל, ואשר מאפשרת לעובדים לבחור את מיקומם במשרד באופן יומיומי. גישה זו מעודדת שיתוף פעולה על ידי כך שהיא מאפשרת לאנשים לשבת ליד עובדים אחרים בכל יום, מה שמגביר את האינטראקציה ומונע היווצרות קבוצות קבועות וסגורות.

בנוסף, שולחנות עבודה משותפים חוסכים במקום ומשאבים, שכן אין צורך להקצות שולחן אישי לכל עובד. מדובר בפתרון יעיל במיוחד בחברות המפעילות מודל עבודה היברידי, שבו עובדות ועובדים מגיעים למשרד רק חלק מהזמן. כך, ניתן למקסם את השימוש בחלל ולהגביר את הדינמיות במשרד.

טכנולוגיה תומכת שיתוף פעולה

הטכנולוגיה ממלאת תפקיד חשוב בעידוד עבודת צוות ושיתוף פעולה במשרדים מודרניים. מערכות תקשורת מתקדמות, כמו וידאו-קונפרנס, צ'אט קבוצתי וכלי ניהול פרויקטים מקוונים, מאפשרות לעובדות ולעובדים לשתף פעולה בצורה חלקה, גם כאשר הם עובדים מרחוק. השקעה בטכנולוגיה מתקדמת מסייעת לגשר על הפערים הפיזיים ומחזקת את שיתוף הפעולה בין צוותים מפוזרים גיאוגרפית.

חשוב לשים לב ולתת את הדעת על קלות השימוש בטכנולוגיה. חשוב שהכלים הטכנולוגיים יהיו אינטואיטיביים ונגישים, כך שכל עובדת ועובד יוכל להשתמש בהם בקלות, ללא צורך בלמידה מורכבת. ככל שהטכנולוגיה תהיה פשוטה יותר לשימוש, כך ייטו להשתמש בה יותר ולהפיק ממנה את המירב.

יצירת תרבות ארגונית תומכת שיתוף פעולה

תכנון המעודד עבודת צוות ושיתוף פעולה חייב להיתמך גם בתרבות הארגונית. מנהיגות שמעודדת תקשורת פתוחה, שיתוף ידע והערכה לעבודה צוותית, תתרום משמעותית להצלחת התכנון הפיזי. תכנון חללים לסדנאות לפיתוח צוות, מרחבים משרדיים לימי גיבוש והכרה בהישגים צוותיים הם חלק מהדרכים שבהן ארגונים יכולים לחזק את התרבות של שיתוף פעולה.

תרבות ארגונית תומכת שיתוף פעולה נבנית גם דרך דוגמה אישית של ההנהלה. כאשר המנהלות והמנהלים מראים שהם פתוחים להשקעת זמן ומשאבים בפיתוח קשרים בתוך הארגון ומדגישים את הערך שבעבודת צוות, הם משדרים מסר חשוב לשאר העובדות והעובדים, ומראים להם במעשים מה החשיבות של תחושת הנוחות והשייכות שלהם.

עיצוב חווייתי שמחזק את שיתוף הפעולה

עיצוב המשרד יכול לשחק תפקיד מכריע בהגברת שיתוף הפעולה בין העובדות והעובדים. צבעים חמים ומזמינים, תאורה נכונה ושימוש בחומרים טבעיים יכולים ליצור סביבה שמרגישה יותר נעימה ונוחה, מה שמגביר את המוטיבציה לשהות בחללים משותפים ולשתף פעולה. שילוב של אמנות, צמחייה וריהוט מושקע יכולים גם הם לתרום לאווירה חיובית שמקדמת שיתוף פעולה ורצון להיות נוכחים במשרד.

מעבר לכך, שימוש בעיצוב שמספר את סיפור החברה וערכיה יכול לחזק את תחושת השייכות והצוותיות. לדוגמה, תמונות או אלמנטים עיצוביים שמזכירים את ההיסטוריה של החברה, את הישגיה או את חזונה, יכולים ליצור גאוות יחידה ולעודד את העובדות והעובדים לשתף פעולה כדי לקדם את המטרות המשותפות.

לקריאה בהרחבה על עיצוב ככלי להגברת הפרודוקטיביות ניתן ללחוץ כאן.

כיצד גודל המשרד משפיע על יתר האלמנטים?

במשרדים גדולים במיוחד, האתגרים והפתרונות לתכנון חללי עבודה שמעודדים שיתוף פעולה שונים מאלה של משרדים בגודל בינוני או קטן. במשרדים גדולים, האתגר המרכזי הוא ליצור תחושת קהילתיות וחיבור בין אנשים רבים שמתפזרים על פני שטח נרחב. במקרים כאלה, תכנון נכון חייב לכלול אזורי מפגש רבים ומגוונים – לא רק במרכז המשרד, אלא גם בקצוות, כדי לוודא שכל עובדת ועובד יוכלו למצוא אזור לשיתוף פעולה קרוב למקום עבודתם.

לעומת זאת, במשרדים בגודל בינוני או קטן, היתרון הוא הקרבה הפיזית בין העובדים, אשר מקלה על שיתוף פעולה ותקשורת בלתי אמצעית. במקרים אלו, ניתן להשקיע יותר בפרטים הקטנים של עיצוב החלל – כמו בחירת הרהיטים, הצבעים והחומרים, כדי ליצור אווירה אינטימית שמחזקת את תחושת הצוותיות. משרדים קטנים יכולים גם להרשות לעצמם להתנסות בעיצובים ייחודיים וגמישים, מכיוון שהם לא מחויבים לסטנדרטיזציה הנדרשת לעיתים במשרדים גדולים.

בנוסף, במשרדים קטנים ובינוניים, יש יותר מקום למעורבות ישירה של העובדות והעובדים בתהליך התכנון. כאשר המספר קטן, כל קול יכול להישמע בצורה ברורה יותר, והעובדות והעובדים יכולים להשפיע ישירות על העיצוב הסופי. במשרדים גדולים, לעומת זאת, מעורבותם של העובדות והעובדים דורשת תהליכים מסודרים כמו סקרים קבוצתיים או קבוצות מיקוד כדי לנהל את הדינמיקה המורכבת בין צוותים רבים. למי שבכל זאת מאמינים בגישה זו, מוצע לחלק את המשרד לחלקים לפי קומות, מחלקות או איזורי פעילות, וכך להשתמש בתהליכי תכנון להגברת הקשר בין מקום העבודה לנשים והאנשים הפועלים בו.

חברת "אגם שקד" היא חברה אשר מכירה בחשיבות של התאמה אישית לכל סוג משרד, ולכן שמה לה לדגל את התאמת הפתרונות הנכונים לכל סביבה, תוך שמירה על סטנדרטים גבוהים של עיצוב, שירות ומענה מדויק לצרכים המיוחדים של כל פרויקט, גדול כקטן.

לקריאה בהרחבה של עוד תוכן מקצועי ומאמרים אתם מוזמנים להיכנס לכאן.

שתפו עם אחרים

פייסבוק
לינקדאין
וואטסאפ
כלי נגישות